Menü
Telefonszám
Kapcsolat

2020. szeptember 25, péntek 13:19

Miért fontos a gumiabroncs javítása?

Ha lyukas, vagy folyamatosan levegőt veszítő gumiabroncson vezetünk, nagyon fontos, hogy azonnal megvizsgáltassuk azt egy szakértővel. Ez nemcsak a saját biztonságunk miatt létfontosságú, hanem azért is, mert a defektes gumin való haladás még rövid távon is tönkreteheti a gumit. A gumis megállapítja, hogy ki kell-e cserélni a gumiabroncsot, vagy javítható-e. Kopott gumival egyből megbukik az autód a műszaki vizsgán.

Honnan tudjuk hogy eljött a gumicsere ideje?

Nem kell feltétlenül profilmélység-mérő ahhoz, hogy megállapíthassuk, jó-e még az abroncsunk. A gumi oldalfalán találjuk a kopásjelzőt. Ha a kopásjelző mellett a gumi profilja már olyannyira lecsökkent, hogy a kopásjelzőt is elérjük, akkor erősen ajánlott az új abroncsszett beszerzése. Meg persze szemrevételezéssel minden nap az is, hogy nincs-e sérülés az abroncsokon, nincsenek-e leeresztve. A nem megfelelő nyomású abroncs ugyanis rendellenesen kopik, illetve már eleve nem a legjobb teljesítményét hozza, növeli a fékutat, csökkenti az elérhető kanyarsebességet. Az autógumi állapotát rendszeresen. legalább hetente ellenőrizni kell.

Mi a gumiabroncs méretének a jelentősége?

Ahhoz, hogy az autó tökéletesen működjön, a kerekek megfelelő tapadására és irányíthatóságára van szükség. Ha az abroncs túl keskeny, akkor nem biztos, hogy megfelelően tapad, ha viszont túl széles, a gumi elakadhat, így érdemes átgondolni a választást.

Az oldalfal és az abroncs szélességének aránya azt segít megmutatni, hogy mennyire peres vagy ballonos a gumi. A peres kerekek kicsit kevésbé védik az autót és a felnit, hiszen jóval kevesebb rugózatlan tömeget képviselnek, mint a ballonosabb társaik, cserébe a kormánymozdulatokra az autó szinte azonnal reagál.

A ballonos abroncsok viszont esőben, télen nagyon hatékonyak, jól utat tudnak vágni a hóban és a hasmagasságot is megemelik.

Acélfelni vagy alufelni?

Az acélfelni és alufelni közötti főbb különbségek a tartósságból és az anyag-összetételből adódnak. Az alufelni használatával nemcsak a kocsink kinézetét tesszük stílusossá, de a teljesítmény is növekedni fog. A jó összetétel hosszabb élettartamhoz vezet, ami alacsony gumikopást biztosít.

Mit csináljunk ha defektet kapunk?

Házilag is megoldható a defekt javítása, bizonyos helyzetekben sokkal biztonságosabb ha egy profi autószerviz végzi el a javítás folyamatát autónkon. Ha javítható a gumi, akkor jól jártál, mert a defekt javítás sokkal olcsóbb, mint új gumit venni. Ráadásul új gumi vásárlásakor párosával kell számítani a kiadásokra, tengelyenként ugyanis ugyanazzal a kopással kell számolni, tehát nem lehet, hogy csak egy jobb elsőt, vagy bal hátsót veszel cserének újonnan. Olyankor sajnos két elsőt vagy éppen két hátsót kell venni. A megmaradt ép gumit szoktuk ilyenkor pótkeréknek befogni.

Gumiabroncs márkák: a legtöbb gumiszerviz különböző márkákat használ, hisz annyi van belőlük hogy bőven tudnak belőle válogatni a minőség szempontjából.

© 2019 gurulogumiszerviz.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.